neděle 16. srpna 2015

Růže pro babičku

Už je to rok, co jsem pekla babičce jednoduchý bílý dort ve tvaru srdce. Jsem velice šťastná, že jsem měla tu možnost upéct opět letos své 83 leté babičce dortík. Potěšil ji tak moc, až mě to zaskočilo a upřímně dojalo. Kéž její chatrné zdraví překoná všechny nástrahy slabého těla a já budu mít opět příští rok možnost upéct jí další dort. 


Dort pro babičku, kulatý dort, dort s růžemi, dort s mašlí
Dort pro babičku, dort s růžemi, kulatý dort, dort s mašlí

Dort pro babičku, kulatý dort, dort s mašlí, dort s růžemi

Babička, já a moje Markétka

neděle 2. srpna 2015

Šedesátka s půl ročním zpožděním

Tak už je to za námi. Konečně se podařilo oslavit máminu šedesátku. Slavit v srpnu, když měla narozeniny 8.2. je fakt síla. Jenže to bylo pořád něco. Sníh = babička nemůže do restaurace, pak babička v nemocnici, pak babička doma nemohouc chodit, pak babička opět v nemocnici, pak babička na LDN atd. A protože má máma nechtěla slavit narozeniny bez své mámy, slavili jsme až v srpnu.

Jako dort jsem pro ni vybrala známou (pro historiky a muslimy) stavbu. Kdysi mi řekla, že nejkrásnější, co kdy zažila, byl pohled na Chrámovou horu v Jeruzalémě.
Pro výzdobu jejího dortu jsem tedy zvolila asi nejzářivější chrám světa - mešitu Skalní dóm, která dominuje již zmíněné Chrámové hoře. V této stavbě se v dokonalé harmonii propojuje záře zlaté střechy a neskutečně jemná modrobílá majolika na stěnách budovy. Navíc maminka má ráda modrou, takže volba budovy byla jasná.
Podstavec je opět vytvořen z dortu čokoládového s čokoládovým krémem, mešita samotná včetně kupole je ale pro změnu z dortu punčového.
Myslím, že se celkem povedl.

Dort s mešitou Skalní dóm, dort pro maminku, netradiční dort

Netradiční dort pro maminku

Mešita Skalní dóm ve skutečnosti