neděle 8. března 2015

Čtyřlístek pro babičku

Rok se s rokem sešel a bylo potřeba znovu upéct dort pro mou "lednovou" babičku. Letos jsem se však rozhodla nespojovat babiččiny a maminčiny narozeniny dohromady. Loni to šlo, dvojité srdce bylo celkem ideální. Ovšem letos slaví moje mamka šedesátku, což si určitě zaslouží speciální extra dort.
A tak jsem  lednu "podnikla" dort ve tvaru čtyřlístku babičce pro štěstí a pro radost.

Dort čtyřlístek pro babičku, dort s beruškami a motýlky

Dort čtyřlístek pro babičku, dort s beruškami a motýlky - pohled zhora



sobota 7. března 2015

Dort k tchánovým 70. narozeninám

KDYŽ JUBILEA, TAK V SÉRIOVÉM VYDÁNÍ.

Abychom se doma náhodou nenudili, slavilo se v říjnu 2014 znovu. Tchán slavil sedmdesátku. A opět vyvstala otázka, jak překvapit a potěšit muže ve zralém věku?

Odpověď: lehce! Stačí se zamyslet a vymodelovat vše, co má oslavenec rád.
Tentokrát jsem zvolila dort ve tvaru stupňů vítězů, kdy nejnižší příčka (bronzová) patřila nářadí, druhá příčka (stříbrná) cigaretám a Formuli 1 a ta nejvyšší (zlatá) oslavencově rodině. 
Z boku jsem dort ozdobila třemi medailemi a stuhou v národních barvách. Vše, co uvidíte na fotkách, je jedlé, včetně fotek. Ať žije jedlý papír!!!
Na krabičce cigaret bylo nejtěžší nakreslit znak a napsat azbukou onen varovný nápis. Ovšem vrcholem bylo vsazování jednotlivých cigaret do krabičky.
Popel v popelníku je směs máku a moučkového cukru :-)


Dort k 70. narozeninám, dort pro tchána, dort pro muže, dort pro chlapa

Dort k 70. narozeninám, dort pro tchána, dort pro muže, dort pro chlapa, dort s Formulí 1, dort s nářadím, dort s popelníkem a cigaretami
Fuj, to byla piplačka! Ale radost z něj byla obrovská.  ;-)



Dort k taťkovým 60. narozeninám

Jen jeden den, před narozeninami mé Markétky, slaví narozeniny můj taťka. V září roku 2014 se tedy i on přidal do klubu šedesátníků. 
Můj táta toho pro mě mnoho udělal a jsem mu za hodně věcí vděčná, proto dort pro něj musela být pecka! No jo, jenže čím ohromit muže v tomto věku? S růžičkami a srdci bych určitě neuspěla. Chtělo to vymyslet něco, co má skutečně rád. Odpověď byla vlastně jednoduchá. 

Můj taťka je velkým milovníkem historie, ostatně jako celá naše rodina. Z dějin ho nejvíce zajímá období antiky, tj. historie Řecka a Říma.
Každý rok se s mou maminkou vydávají na náročné poznávací cesty po antických památkách. Nejinak tomu bylo i vloni, kdy navštívili svou vysněnou Sicílii, kde se nachází velký archeologický areál zbytků řeckých chrámů, zvaný Agrigento.
Určitě se divíte, proč tady, na Dortovce, "klábosím" o dovolených. Jenže toto téma s mým dortem pro taťku úzce souvisí.
Rozhodla jsem se upéct mu dort, který bude výřezem ze zmiňovaného archeologického areálu.
Tady je:

Dort s antickými chrámy k 60. narozeninám mého otce

Dort s antickými chrámy k 60. narozeninám mého otce - pohled zezadu
Dort je sestaven ze dvou velkých kusů, jak je vidět na podložkách. Celkově měřil na délku necelý metr. Vše kromě asi 6 stromečků a dvou malých keříků bylo jedlé. Chrámy jsou vytvořeny z fondánu, zbytek je marcián. Oba chrámy jsou přesnou kopií skutečných chrámů v Agrigentu.
Snažila jsem se vytvořit i co nejpřesnější model krajiny, včetně spojovací cesty, schodů, skály a jejího obložení.
A víte, co je nejlepší. Že oba chrámy dodnes zdobí jednu z poliček v obyváku mých rodičů ;-)

Zachovalejší chrám je chrám Concordia (Svornosti).

Zbořenější je chrám bohyně Héry.

Dort s antickými chrámy - detailní pohled na chrám Concordia (Svornosti)


Dort s antickými chrámy - detailní pohled na chrám bohyně Héry



čtvrtek 5. března 2015

Dort s malou mořskou vílou Ariel a jejím podmořským světem

NO, A PAK TO CELÉ ZAČALO...

Markétka oslavila své 5. narozeniny ve velkém dortovém stylu. Jejím velkým přáním bylo dostat dort s mořskou vílou Ariel. A tak jsem se to toho dala. Jednalo se nejen o Ariel, ale i o její sestru, kterou Markétka neplánovala, zato já ano. Umíte si přestavit, jak zastavuji na notebooku pohádku, abych se mrkla, jak alespoň jedna z jejích sester vypadá?  :-)


  • K tradičnímu narozeninovému focení jsem vyrobila "kabicový" dort, tj. krabici potaženou fondánem se všemožnými marcipánovými ozdobami. Převážet tak velký dort do ateliéru by byl celkem problém především kvůli jeho váze. Krabice byla daleko lehčí a i kdyby se "krabicáku" po cestě něco přihodilo, mrzelo by mě to daleko méně, než kdyby vzal zasvé opravdový dort. Podotýkám, že kromě těl a hlav obou panenek a dvou stromečků na pláži bylo vše jedlé (a moc dobré). Ocasy panenek, vlasy, všechny ryby a jiná mořská havěť, krab, racek, kámen, mušle, delfín, žralok, prostě vše bylo pro radost mé holčičky a pro její mlsný jazýček. Byla to strašná piplačka. Bez pinzety a párátek by se to neobešlo. Ubohé panenky! Musela jsem jim vykloubit a odebrat nohy a ostříhat vlasy. Panenky jsou velké asi 15 cm, nejedná se o Barbie.

Dort s Ariel, dort s malou mořskou vílou, dort podmořský svět, dort Disney, dort k 5. narozeninám, dort pro holky

Detailní pohled na horní patru dortu s malou mořskou vílou Ariel

Naše pětiletá Markétka


  • Druhý dort se stejnou tématikou jsem dělala pro školku, do které Markétka chodí. Ať mají ostatní děti také radost, ne? Spodek dortu byl kulatý, horní patro bylo ve tvaru srdce. Tenhle už ale z krabice nebyl. Jednalo se o čokoládový dort, 3 x promazaný máslovo-pudinkovým krémem a potřený ještě čokoládou. Ozdoby a fondán jsem samozřejmě použila z již zmíněného "krabicáku". Avšak vzhledem k tomu, že se rozšířila plocha, bylo potřeba ještě mnoho marcipánových ozdob přidělat.

    Dort s Ariel, dort s malou mořskou vílou, dort podmořský svět, dort Disney, dort k 5. narozeninám, dort pro holky

Dort s Ariel, dort s malou mořskou vílou, dort podmořský svět, dort Disney, dort k 5. narozeninám, dort pro holky

  • Pro naši maličkou domácí oslavičku, počítáno já, tatínek, Markétka a Kristýnka, jsem vytvořila jednoduché menší srdíčko.

    Dort srdce, dort s hroznovým vínem
  • A nakonec zbývalo ještě vyřešit velkou oslavu. Velkých dortů už jsem měla plné zuby, a tak mě napadlo, co udělat každému z hostů jeho malý soukromý dortíček ve tvaru dárečků. Bohužel jsem dortíky dělala dost narychlo, takže je to na nich poněkud znát. :-( Dárečky nejsou nafocené všechny. Hostů bylo daleko víc, ale už se mi nevlezly na podložku.
  • Dort dárky 

    Dort dárek s vílami Winx pro Markétku

    Modrý dort dárek pro mou maminku

    Dort vánoční dárek pro mého taťku

    Růžový dort dárek pro mou babičku

    Žlutý dort dárek pro fain tchýni

    Bláznivý dort dárek pro švagrovou